100 De Schuur en …. afval.

April 2019.

De Schuur en … afval?

Een literblik van het één en ander opengemaakt, de inhoud in een pan en het blik bij het afval. Normale gang van zaken, toch? Niet dus. De Javaanse tuinman / nachtwaker rekende de platte deksel in, sloeg die wat hol, timmerde er met een spijker een boel gaten in, maakte er een latje van bamboe aan vast en zie daar: een nieuwe schuimspaan in de keuken; het was wel uitkijken met die scherpe randen!

Inventief als hij was, maakte hij van ‘niets’ ‘iets’. Met wat geknutsel maakte hij ook van een paar oude batterijen, een paar schijfjes en een paar latjes een tankauto. Speelgoed, waar kinderen soms meer in zagen dan in kant en klare Dinky Toys. Het tweede gebruik voor iets totaal anders, waar fantasie voor nodig was en, natuurlijk, handigheid.

Ik wil niet de indruk wekken, dat het Indonesië van toen (Semarang) en van vandaag daardoor geen afvalprobleem zou kennen, in tegendeel, gezien de recente foto’s van door plastic verstopte rivieren en met plastic bedekte stranden, of wat daarvoor doorgaat. Voor dat probleem daar en elders in de wereld (en ook langs onze wegen en bermen in Beekbergen / Lieren….) zijn rigoureuze maatregelen en oplossingen nodig.

De Schuur. Afval gaat niet over het hek (Sonneveld ziet ons aankomen…!) en niemand knutselt er met batterijen, maar afval, daar wordt wel degelijk iets mee gedaan. Metalen, mits na de sloop gesorteerd, brengt best wat op. Papier en karton wordt opgehaald, hard plastic apart gehouden,  “groen”, nee, dat hebben we niet.  Zo min mogelijk in het “grijs”, maar soms ontkom je daar niet aan. En spul, dat niet verkocht wordt? Het is bekend, daar zijn ook kanalen voor, “De Derde Hand”, de “Kringloop”, etc.

Vandaag las ik in “Trouw”: “Afval bestaat niet; spullen bevinden zich alleen op een verkeerde plek!.” Nou, daar kun je je wel een voorstelling van maken, kijk alleen maar eens naar de op- en afritten van de A-50, en elders.

De Schuur. Een leuk team is daar actief met kringloop bezig, in wisselende samenstelling op donderdagmiddag en op zaterdag.  Ingebrachte spullen innemen, sorteren, prijzen, etaleren; zorgen voor koffie en thee voor wie dat wil; afwassen en stofzuigen; kortom de zaak aantrekkelijk en gezellig maken. Even net iets anders om handen dan thuis. Daar zouden we best wel wat vrijwilligers extra bij kunnen gebruiken, al was het maar voor met regelmaat een paar uur per keer. Je ontmoet mensen uit onze dorpen, maar ook uit het hele land, die met vakantie de Veluwe opzoeken en dan met een zekere regelmaat terugkomen naar de Schuur, gewoon voor de gezelligheid. Maar, nogmaals, enige assistentie bij het hele Schuur- gebeuren zou best welkom zijn!

U weet het: de donderdagmiddag van één tot vier uur en de zaterdag van 10 tot 3 uur.

Heeft De Schuur een warm plekje in uw hart?

Val ons dan niet af, want van afval houden we niet….!

                                                                       Anne Schiebaan