99 De Schuur en …. zo gaat dat

Maart 2019

“De Schuur en … zo gaat dat!”

Om kwart voor zeven ratelt de wekker; rats je bed uit, een kop thee  gezet, half aangekleed al vast een boterham, scheren, verder aankleden, nog een boterham met een kop thee, krantenkoppensnellen en dan jas aan, wegwezen, de auto in naar kantoor / het werk. Daar gaat daar eerst het koffiezetapparaat aan, wordt de krant verder gelezen en even bijgepraat: “Wat vond jij van dat tweede doelpunt gisteravond?”

Zo ging dat. Of zo gaat dat.

Om vijf uur de omgekeerde rit, op tijd voor de warme hap, dan de krant verder lezen, schoenen uit; even later zijn de kinderen gedoucht en in de pyjama, “wel-te-rusten-papa”, tv-journaal en nog een film. Dan naar boven en pitten, op weg naar morgen: “Gute Nacht, Freunde, es ist Zeit fűr mich…etc.”

Zo ging dat. Of zo gaat dat.

Op zaterdag niet uitslapen, de kinderen moeten naar ballet, naar judo of naar het voetballen, de auto moet gewassen en in de huiskamer moet een lamp gerepareerd. Op zondag soms de kerkgang en dan wekelijks naar opa en oma. Of met een vast aantal makkers op de racefiets 150 tot 200 km fietspaden onveilig maken.

Zo ging dat. Zo gaat dat

Als de vrouw geen baan heeft, dan is zij dus werkloos en doet ‘slechts’ het huishouden. Zet ’s morgens de thee, maakt het ontbijt klaar, duwt manlief z’n jas en das in de hand, zwaait hem liefdevol uit, werkt de kinderen de deur uit naar school met brood en drinken voor tussen de middag, ruimt het ontbijt, de keuken en de kamer op, gaat stofzuigen, terwijl de was draait, strijkt de vorige was, hangt buiten de was van vandaag op. Misschien even bij de buurvrouw een kop koffie, maar dan vlug naar huis, want het gaat toch weer regenen, en dus toch maar de was de droger in. ’s Middags de boodschappen en nog zo het één en ander, dat was blijven liggen. Dan de keuken in voor het avondeten. “Luister eens, wie doet vandaag de afwas / afwasmachine laden en opruimen?” “Niemand?” Ze hebben van school hun huiswerk, de kinderen; en pa heeft gewerkt, is moe.

Zo ging dat. Totdat het pensioen  er aan kwam…..

“Dan gaan we fijn gezellig alles samen doen.” Gezellig samen boodschappen doen, gezellig samen stofzuigen, weliswaar niet elke dag, vindt hij, maar zij vindt dat niet. Samen naar de slager, samen naar de bakker, samen naar de super. Ehum, samen op bezoek bij haar vriendin. “Nee hoor, ik ga alleen, blijf jij maar thuis! Het is mijn vriendin, daar hebben we jou niet bij nodig…!” Samen naar haar moeder… Of: “Moet je daar nou echt elke week heen??”

Samen genieten van al die vrije tijd, die jij wel, maar zij niet heeft. Ze heeft, verdikkeme, in tegendeel, er een groot kind thuis bijgekregen…! En wat het huishouden betreft: “Hij denkt, dat hij alles beter weet!  Hij kan me wat!!”

Dat stel van ‘samen alles’? Ik was ze een paar jaar uit het oog verloren. Hoe het nu met ze is? Oh, die? Die zijn al lang gescheiden!

Zo ging dat. Zo gaat dat. Maar gelukkig gaat dat niet altijd zo. Er zijn er ook, die elkaar de ruimte geven, elkaars taken zo nodig overnemen. Maar de    eerlijkheid gebiedt, dat ze elkaar  toch regelmatig voor de voeten lopen, en het gelukkig ook weer met een kus oplossen.

Samen gaan ze dan boodschappen doen   en, nog beter, samen gaan ze naar De Schuur …..!

                                                                                                                                                                                 Anne Schiebaan

“De Schuur”, achter Molenvaart 5, bij fietsknooppunt 93

Donderdag     13.00 tot 16.00 uur

Zaterdag         10.00 tot 15.00 uur