Kerknieuws 05 april 2020

Berichten van de Protestantse gemeente Lieren-Beekbergen

Zondag 05 april 2020, 16e jaargang, nummer 15

Het is deze dag Palmzondag. Dat is binnen de kerkelijke traditie de dag, waarop de Here Jezus als Koning Jeruzalem binnentrekt. Een feestelijke zondag, waarop mensen met takken van o.a. palmbomen Hem de hoofdstad Jeruzalem in begeleiden. Het kerkelijk feest had altijd iets dubbels: groot feest, maar in je achterhoofd toch ook al de voorkennis, dat het misgaan zou: in de aansluitende week loopt het helemaal uit de hand. Met het gevolg, dat de Here Jezus uiteindelijk opgepakt wordt en een vreselijke dood tegemoet gaat. En daarbij dan ook weer de verdere gedachte van Pasen daarna weer aansluitend. Maar over dat laatste volgende week meer.
Door de tijd, waarin we momenteel leven, krijgt dit verhaal weer een andere herkenningslaag. Voor velen is het leven al jaren steeds meer tot een groot feest geworden. De luxe en moderne uitvindingen zijn in onze westerse wereld de laatste ½ eeuw zo enorm toegenomen, dat de mogelijkheden om ervan te genieten steeds uitgebreider en uitbundiger werden. Waar na de 2e wereldoorlog voor velen een korte vakantie in eigen land al een groot feest was, daar kennen we nu de wekenlange reizen tot in de verste landen toe. Dag in dag uit krioelde het van de vliegtuigen om mensen naar de verste plekken in de wereld te vervoeren. En het genoegen op allerlei gebied steeg steeds verder de pan uit. Steeds meer mensen konden koninklijker leven. Maar in alle uitbundigheid en versnellende luxe waren er op allerlei gebied ook deskundigen, die waarschuwden, dat het wel eens een keer flink misgaan kon. Wanneer, hoe en waardoor? Ideeën liepen uiteen van oorlogen, aanslagen tot bacteriële en chemische bedreigingen. Maar ach, die waarschuwingen deerde weinigen. ‘Dat zien we dan wel weer!’
De Here Jezus wordt als Koning Jeruzalem binnengeleid. Hij ziet juichende mensen. Jubelende mensen. Maar Hij ziet ook romeinse soldaten. Hij ziet leiders van het volk, die verre van vrolijk kijken. In het evangelie van Lukas krijgen we ook mee, dat de Here Jezus Zelf helemaal niet zo blij met deze intocht is. Hij schiet vol, als Hij bedenkt, dat er vreselijke tijden over Jeruzalem komen zullen. Hij zal het Zelf ondervinden gaan. Die gevoelens kunnen we in deze moeilijke tijd extra meevoelen. De feesttijden zijn momenteel even ver weg. Voor velen is er dit jaar geen korte Paasvakantie. Degenen, die jarenlang met het gevoel van ‘Dat zien we dan wel weer!’ vervuld zijn, maken het dan echt een keer mee. Het gebruikelijke leven, dat zomaar veranderd is. Palmzondag: de feestdag in de bijbel met de donkere schaduw van wat er komen gaat. Maar ook al met het vleugje feestlicht, dat daarna weer komen gaat. Want uiteindelijk gaat het lijden voorbij. Dat mag ook ons in ons geloof sterken blijven: er komt straks ook weer een andere tijd. Het virus woedt, het maakt zijn slachtoffers. Maar het virus zal niet overwinnen. Ons geloof in Pasen staat garant daarvoor!

Jarig
Komende donderdag 09 april, op Witte Donderdag, is zr. Wilbrink van de Voshuizen jarig. Ook voor u wordt het een andere verjaardag dan in andere jaren. Toch wensen we u als gemeente samen met uw man een goede verjaardag en Gods zegen voor het nieuwe levensjaar toe.

De Schuur
Het bestuur van De Schuur heeft besloten om de sluiting van De Schuur tot nader bericht te verlengen.
Henk Mulder.

Citaat
De beste manier om je niet wanhopig te voelen is om op te staan en iets te doen. Wacht niet tot de goede dingen je overkomen zullen. Als je erop uittrekt, en iets goeds gebeuren laat, dan vul je de wereld met hoop, en je zult jezelf met hoop vullen.

Gebed (1)

Eeuwige God,
Laat mij de waarde van Uw Zoon Jezus zien, zoals de vrouw die zag, toen ze Jezus zalfde. Geef, dat ook ik opsta om de kostbaarheid van Uw Zoon Jezus te laten zien. Door Jezus, Uw Zoon, onze kostbare Heer, amen.
(Zweo)

De Paascyclus
Vanwege het Coronavirus kan de Paascyclus niet in de kerk plaatsvinden, maar dit jaar kunt u online op www.pknlieren.nl de diensten volgen. Veel gemeenteleden hebben hieraan op een verantwoorde manier meegewerkt, zodat iedereen zich aan de coronavoorschriften houden kon. Witte donderdag kunt u de eerste uitzending vanaf 17.00 uur bekijken. Goede Vrijdag om 17.00 uur, Stille zaterdag om 19.00 uur en de eerste Paasdag om 09.00 uur. Namens de voorbereidingscommissie,
Reinoud Roukema & Wilma Boot.

Gebed (2)

Heer onze God, kwetsbaar zijn we, als de takken van de bomen, die door de eerste beste storm afgerukt worden. Als land achter de zeedijk, dat dreigt onder te lopen, wanneer een zware Zuidwester het water opzweept en opstuwt. Breekbaar zijn wij, kleine, kwetsbare mensen.
Maar Uw kracht houdt ons overeind. De adem van Uw Geest doet ons leven. Uw Geest is als de wind, die nieuwe energie levert, en de molen van ons leven in beweging brengt. Uw Geest is een bron van duurzame energie, die ons aanzet om UW wil te doen en alle stormen te trotseren.
U bent ongrijpbaar als de wind, maar we voelen Uw kracht. U bent het Heer, Die de wereld draaiend houdt.
Greet Brokerhof-van der Waa.

Samen eten
We zullen de komende maanden het Samen eten missen, en zeker de saamhorigheid daarvan. Maar iedereen heeft wat meer tijd om in de keuken te staan. Ik wil graag dit overheerlijke toetje aan een ieder doorgeven. Misschien een uitdaging om voor de Pasen te maken? En straks kunnen we het weer eens op het menu van Samen eten zetten.

Zomervruchten tiramisu

Ingrediënten:

• 500 gram diepvries zomerfruit
• 125 gram basterdsuiker (mag minder, of vervang het door honing of Stevia)
• Pak lange vingers
• 500 ml slagroom
• 500 gram mascarpone, 2 bakjes van 250 gram
• 1 zakje vanille suiker
• 150 gram bramen of blauwe bes
• 150 gram frambozen

Keukenspullen: vierkante ovenschaal (Ø 20 cm)

Bereiden:

Doe het bevroren fruit met 50 gram suiker in een steelpan. Breng aan de kook, en laat het 5 minuten op middelhoog vuur doorkoken. Bedek ondertussen de bodem van de schaal met de lange vingers. Verdeel het zomerfruit met het vocht over de lange vingers. Laat het tot kamertemperatuur afkoelen.
Doe de mascarpone in een kom met 50 gram suiker, en roer het tot een smeuïge massa. Klop de slagroom stijf met de rest van de suiker en het zakje vanille suiker, en spatel door de mascarpone.
Schep het op het fruit, dek het af, en laat het minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Bedek de tiramisu met de frambozen en bramen, en serveer.

Bewaartip:

Je kunt de tiramisu maximaal 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar het tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Vriendelijke groet Ans Fillekes.

Vanuit de gemeente
Recent onderging zr. Verkaik van het Notaris Feithpad in het Gelre ziekenhuis een schouderoperatie. Aansluitend ging ze voor revalidatie naar de Matenhof. Maar door de beperkende maatregelen door het coronavirus is alle therapie stopgezet. Bovendien dient ze de gehele dag op haar kamer te blijven. Daar probeert ze nu door zelf oefeningen te doen toch enige verbetering te verkrijgen. In deze weinig opbeurende omstandigheden verkreeg ze ook nog eens griepachtige verschijnselen. We wensen haar ondanks al deze beperkende omstandigheden toch een dermate voorspoedig herstel toe, dat ze hopelijk spoedig naar huis terugkeren kan.