Kerknieuws 12 april 2020

Berichten van de Protestantse gemeente Lieren-Beekbergen

Zondag 12 april 2020, 16e jaargang, nummer 17

Pasen is kerkelijk bezien het belangrijkste feest van het christelijk geloof. Waar het Kerstfeest het meest uitbundig gevierd wordt, daar is de betekenis van het Paasfeest in het christelijk geloof vele malen groter. Het besef van de grote betekenis kom je in het geloof enkel dan op het spoor, als je het niet van het voorafgaande ervan loskoppelt. Het gaat niet slechts om de overwinning op de dood. Hoe groots dat ook is. Leven, dat niet bij de dood ophoudt. Het is de droom van de mensheid van alle tijden: dat het aardse leven niet slechts na hooguit enkele decennia voorgoed ten einde is. Maar dat het voortgaan mag. Hoezeer gewichtig, toch is dat niet de eigenlijke boodschap, waar het met Pasen om draait!
Waar het in de Paasboodschap om gaat, is dat Degene, Die uit de dood opgewekt wordt, niet zomaar een willekeurig Mens is. Ook niet Iemand, Die veel geleden heeft, en een vreselijke dood aan het kruis gestorven is. Maar het gaat erom, dat het Degene geschiedde, Die in Zijn gehele leven niet op Zijn eigenbelang uit was, maar telkens de mensen op Gods spoor zette. Die grote woorden over Gods komende Koninkrijk uitsprak, Die mensen in liefde met elkaar verbond, Die mensen in vergeving en genade uit de verstriktheid van hun bestaan bevrijdde, Die mensen met lichamelijke en/of geestelijke onvolmaaktheden genezing en uitkomst schonk. Hij, Die het vanuit Zijn geloof in Zijn hemelse Vader zo goed met allen bedoelde, werd uiteindelijk door het spel van bedrog en leugens de dood aan het kruis ingejaagd. Maar dat was niet het einde van Zijn verhaal! Doordat de levende God Hem uit de dood opwekte, mag er wereldwijde hoop en geloof zijn, dat Wie Zijn levensweg gaat, Wie in Hem gelooft, daarin ook delen mag. De blijde boodschap van Pasen is, dat er leven na de dood zijn mag voor allen, Die Zijn weg gaan!
De boodschap van Pasen mag een helder licht is deze donkere periode van het coronavirus zijn. Ook al zijn er inmiddels kleine lichtpuntjes, zoals een afnemende toename van besmettingen en IC-opnames, tegelijk is duidelijk, dat we nog een lange weg van beperkingen te gaan hebben. Met alle zorg, teleurstellingen en vragen vandien. Zorgen en vragen had de Here Jezus ook in Gethsemané, aansluitend na Zijn gevangenneming ook bij de processen, en zeker tijdens de geseling, de voettocht naar Golgotha en het daar aan een kruis in de brandende zon hangen. Maar uiteindelijk heeft Hij overwonnen. Zelfs door de crisis van de dood heen. Dat is het feest van deze beide Paasdagen. Ik wens een ieder die gelijke Paasvreugde in deze bezorgde tijd toe!

Jarig
Deze 1e Paasdag is br. Leene van de Hulleweg jarig. We willen ondanks alle beperkingen hem toch een fijne verjaardag en Gods zegen voor het nieuwe jaar toewensen.

Gebed

Goede God, geprezen zij Uw naam om de hoop, die leven doet, om leven middenin de dood, om licht in de duisternis.
Vanmorgen vieren wij Uw grote daden. Vanmorgen richten wij onze ogen op de verrezen Heer. We danken U, dat we niet aan onszelf, aan onze eigen dromen en nachtmerries overgelaten zijn. We danken U, dat U Zelf in onze werkelijkheid inbreekt, dat U verschenen bent, en nog steeds verschijnt, opduikt in ons midden.
We zien naar U uit, we bidden om Uw Geest, om Uw stralende licht in ons midden. We danken U voor Uw trouw, tot over de grenzen van de dood. Voor Uw liefde danken wij, zichtbaar en tastbaar in Jezus. In Zijn spoor willen we gaan, als mensen van geloof, hoop en liefde. Amen.
(ZWEO)

Paaskaars 2020
Dit jaar heeft de Paaskaars als thema Hand van Noach. Een verwijzing naar de zondvloed met een nieuwe start voor de wereld. Volgens Genesis 8:11 komt de duif met een jong olijfblad in haar snavel tegen de avond bij Noach terug. Toen wist Noach, dat het water op de aarde verder gedaald was. Een nieuw start voor de wereld!
Toen we deze Paaskaars een tijdje geleden uitzochten, hadden we niet vermoeden kunnen in welke situatie we ons nu bevinden. En hoezeer we deze hoopvolle boodschap nu hard nodig hebben. We mogen geloven in een nieuwe start, Pasen!
De diaconie.

De Paascyclus
Vanwege het Coronavirus kan de Paascyclus niet in de kerk plaatsvinden, maar dit jaar kon en kunt u online op www.pknlieren.nl de diensten volgen. Veel gemeenteleden hebben hieraan op een verantwoorde manier meegewerkt, zodat iedereen zich aan de coronavoorschriften houden kon. Namens de voorbereidingscommissie,
Reinoud Roukema & Wilma Boot.

Collecte
Onderwijs geeft kansarme kinderen toekomst (India)
Iedereen vindt het belangrijk om te weten dat je er mag zijn, gewoon zoals je bent. Dat is ook wat wij als kerk uitdragen: er is plaats voor iedereen ongeacht je afkomst.
Dat is India wel anders. Daar worden duizenden Dalit-kinderen gediscrimineerd en buitengesloten omdat ze niet bij een kaste horen. Samen met lokale partnerorganisaties wil Kerk in Actie deze kinderen helpen om uit de cirkel van armoede te komen en niet meer buitengesloten te worden. Ze zijn voor en na schooltijd welkom in een Bala Bata, een speciale dorpsschool. Daar krijgen ze huiswerkbegeleiding en muziek-, dans- en sportlessen. Zo krijgen ze meer zelfvertrouwen en verbeteren hun schoolprestaties. Ook wordt er gekeken naar de thuissituatie van de kinderen. Door deze liefde en aandacht ontdekken kinderen dat ze de moeite waard zijn.
Vandaag collecteren we voor dit werk, zodat jaarlijks bijna 4.000 kinderen een betere toekomst krijgen. We bevelen deze Paascollecte van harte bij u aan! Helpt u mee? Dank u wel!
U kunt uw bijdrage storten op rekening:
NL05 RABO 0306001888 van de Diaconie PKN Lieren, ovv  Paascollecte

Samen eten
We zullen de komende maanden het Samen eten missen, en zeker de saamhorigheid daarvan. Maar iedereen heeft wat meer tijd om in de keuken te staan. Ik wil graag dit overheerlijke toetje aan een ieder doorgeven. Misschien een uitdaging om voor de Pasen te maken? En straks kunnen we het weer eens op het menu van Samen eten zetten.

Zomervruchten tiramisu

Ingrediënten:

• 500 gram diepvries zomerfruit
• 125 gram basterdsuiker (mag minder, of vervang het door honing of Stevia)
• Pak lange vingers
• 500 ml slagroom
• 500 gram mascarpone, 2 bakjes van 250 gram
• 1 zakje vanille suiker
• 150 gram bramen of blauwe bes
• 150 gram frambozen

Keukenspullen: vierkante ovenschaal (Ø 20 CM)

Bereiden:
Doe het bevroren fruit met 50 gram suiker in een steelpan. Breng aan de kook, en laat het 5 minuten op middelhoog vuur doorkoken. Bedek ondertussen de bodem van de schaal met de lange vingers. Verdeel het zomerfruit met het vocht over de lange vingers. Laat het tot kamertemperatuur afkoelen.
Doe de mascarpone in een kom met 50 gram suiker, en roer het tot een smeuïge massa. Klop de slagroom stijf met de rest van de suiker en het zakje vanille suiker, en spatel door de mascarpone.
Schep het op het fruit, dek het af, en laat het minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Bedek de tiramisu met de frambozen en bramen, en serveer.

Bewaartip:

Je kunt de tiramisu maximaal 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar het tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Vriendelijke groet Ans Fillekes.

Vanuit de gemeente
Tot dusver bereiken ons als kerkenraad geen verontrustende berichten uit de gemeente, dat het coronavirus onder ons toegeslagen heeft. Uiteraard voor zover het bekend is. En ook van andere nare zaken horen we niets. Het is een reden om dankbaar voor te zijn, als het tot dit moment allemaal goed verlopen mag. Want we horen genoeg andere verhalen om ons heen. Wellicht van familie en bekenden, en anders wel via de media. En dat wereldwijd. Vanaf deze plek spreken we de wens uit, dat het met een ieder goed mag blijven gaan.